Pikkelöity kaalisalaatti

Kesäkuumilla etikanhimoni on saanut megalomaaniset piirteet ja kaikki pikkelöinti kiinnostaa. Etikka on yksi kokkaukseni kulmakivi ja sitä tulee lisättyä lähes jokaiseen suolaiseen ateriaan. Erilaiset pikkelöidyt kasvikset ovatkin oiva lisäke aterialle kuin aterialle. Jonkin rasvaisen ja täyteläisen viereen pikkelit sopivat täydellisesti raikastamaan kokonaisuutta ja tottakai, hampurilaiseen myös! Pikkelöity punakaali on varmasti tutuin kaikille, mutta entäpä kaali? Varhaiskaali sopii tähän tarkoitukseen parhaiten sen keveyden puolesta. Kaalisilppu marinoituu etikkaliemessä jo muutamassa tunnissa, hätäisimmät voivat maistella salaattia suoriltaan.

Mustikka-mansikkagalette

Mikä olisikaan ihananpaa kuin puutarhassa nautittu marjapiirakka kera raikkaan vihreän teen. Galettea ole ennenkin tehnyt, mutta se sopii erityisen hyvin mökkiolosuhteisiin. Rustiikkinen piirakka ei vuokia kaipaa. Haluan juhannusreissullani mökkimaisemiin kokeilla galettea vielä raparperista jos sitä vaan vielä löytyy.

Maapähkinänuudelit kesäkurpitsasta

Pikapostaus näille pikanuudeleille kesäkurpitsasta. Zoodles eli zucchinista valmistetut nuudelit sopivat moneen ruokavalioon. Kesäkurpitsa taipuu spiraalileikkurin ansiosta myös yllättävään yhdennäköisyyteen tavallisten nuudelien kanssa. Minulla tosin ei tätä luksusvälinettä vielä ole, hankintasuunnitelmat ovat nyt kestäneet ainakin parisen vuotta. No, kyllä saamatonkin saa nuudelinsa, veitsellä käsin veistellen! Yhdennäköisyys tavallisten nuudelien kanssa tosin hieman kärsii.

Nuudelikeitto kookosmaidolla

Outoa, mutta minun tekee mieli keittoja kesällä. Keitot mielletään ehkä enemmänkin talvisen kylmien ilmojen lämmittäjinä, mutta kun tekee jotain mieli, sitä on saatava! Kookoksinen keitto nuudeleilla on thairuokaklassikko. Tein keiton toki omaan makuuni, joten yhtä esikuvaa thaimaalaisesta keittiöstä en osaa nimetä. Jollain tasolla tämänkaltaiset ruokalajit ovat niitä lohturuokia, aina maistuvia, mutta tuttuja ja turvallisia omassa keittiössäni. Ja makuhan on täysin kohdillaan.

Voikukkasiirappi

Voikukat, nuo nurmikon ja puutarhan kauhistukset ovat oikeastaan ihan hyviksiä. Ainakin jos innostuu hortoilemaan, eli keräilemään villivihanneksia ja -yrttejä! Tämäkin resepti on uusi aluevaltaus itselleni, voikukka ei ole tuttu raaka-aine ennestään. Hurahdus villiruokiin on kuitenkin suuresti iskenyt ja nämä siirapit ovatkin oiva aloitus voikukkien maailmaan. Haaveilen jo nyt voikukkakapriksista, joita saa avautumattomista nupuista marinoimalla. Mutta, ei mennä nyt asioiden edelle, ensiksi siirappia!

Nokkosleipäset

Nokkospostaus vol. 2! Nopean leipähimon iskiessä turvaudun usein teeleipä-tyyppiseen ratkaisuun. En osta leipää kaupasta (lukuunottamatta joskus harvoin näkkileipää). Rakastan leipää, mutta jos sitä on saatavilla, en muuta söisikään. Paras vaihtoehto onkin tehdä syömäni leivät itse. Leivinjauheella kohotetut leipäset ovat helppoja ja muunneltavissa moneen makuun.

Vihreät kasvispyörykät

Jos et vielä ole kerännyt tämän vuoden kiintiönokkosia, nyt on viimeiset hetket käsillä. Jos siis haluat meheviä, nuoria versoja ja käyttää koko kasvin. Nokkoskausi alkaa aina yllättäen ja kestää suhteellisen lyhyen ajan. Vanhemmista kasveista käyttökelpoista ovat ylimmet uudet lehdet ja ylemmät latvat. Leikkaamalla kasvit matalaksi, saat vielä toisen sadonkorjuun, ehkä kolmannenkin. Kukinnan jälkeen nokkosta ei tulisi enää kerätä. Muistutuksena vielä, että teiden, navettojen, ulkohuussien ja koirien ulkoilureittien varelta ei tulisi kerätä villivihreitä. Nokkosen nitriittipitoisuus kasvaa erittäin ravinteikkaassa maassa ja autojen pakokaasut myrkyttävät tienvarsien kasvit.

Paistetut nuudelit villiyrteillä ja viisimausteella

Vuosi vuodelta enenevissä määrin suunnittelen ja odottelen kevään alkaessa niitä ensimmäisiä vihreitä. Villivihanneskokeiluni saavat jokaisesta talvesta ja väsyneistä, kaukana kasvatetuista kaupan vihreistä uutta pontta alleen. “Tänä vuonna kyllä kerään ja syö näitä koko sesongin, pakastan ja kuivatan myös talven varalle”. Tämä vuosi ei tuo poikkeiústa mielenmaisemaani. Tosin tänä vuonna olen lähempänä kuin koskaan tavoitettani! Poimin ensimmäset villivihannekset lauantaina, 8.5, joka on varmasti ennätykseni. Tänä vuonna intoni kasvattamiseen, kuin myös villiyrtteihin on kasvanut jo megalomaanisiin mittasuhteisiin.

Moong dal eli mungpapumuhennos

Oletko jo kokeillut muhennosta halkaistuista mung-pavuista? Halkaistut ja kuivatut mungpavut ovat nopeampia ja helpompia valmistaa verrattuna muihin papuihin. Pitkiä liotusaikoja ei tarvita ja keittäminen onnistuu padassa hautumalla. Nämä halkaistut mungpavut ovat myös paremmin sulavia ja vatsaystävällisiä palkokasveja, sanotaan. Mene ja tiedä, hyvää tästä ainakin tuli!

Mausteiset kaurakeksit

Jaa, miksikö päädyin leipomaan joulunmakuisia kaurakeksejä keväällä? Ei oikeastaan hajuakaan! Tässä tulee kuitenkin ohje hieman “arkisempiin” kekseihin. Voisikonäitä siis kutsua arkikekseiksi. Olen jo keronut kammoksuvani tuota arki -etuliitettä ruokaan yhdistettynä. Se luo mielikuvia jostain hieman tylsemmästä ja mauttomaammasta, aivan kuin arki, eli suurin osa elämästämme ansaitsisi jotain alempiarvoisempaa ruokaa. Se etää ruoka on edullisempaa tai tehty vähistä raaka-aineista ei mielestäni tee ruuasta arkisen tylsää. Sen tekee tuo käsite, yksi sana, joka luo mielikuvia olemassaolollaan. Sanottakoon näitä keksejä tästedes siis vaikka mausteisiksi kaurakekseiksi.

Tofupiilot

Miksiköhän minusta tuntuu että nakit ja perunasalaatti kuuluvat vähän juhlaan kuin juhlaan. Ainakin uuteen vuoteen vappuun ja juhannukseen on mielestäni liitetty nuo ruokalajit, miksei myös syntymäpäiville. Onko perunasalaatti siis todellinen juhlaruoan ylistys? Ja nakit? Nakkien keittäminen, paistaminen tai grillaaminen on helppoa einesruokaa. Miksi nakit siis liitetään näihin muutamiin juhlallisuuksiin? Tämä on lähiaikoina mietityttänyt, mujtta en ole tutkinut asiaa sen kummemmin.

Mustakaalipestopasta

Mustakaali tarttui käteen kaupassa ja aivan ilman minkäänlaisia suunnitelmia, nakkasin kaalin koriin. Kukapa voisi vastustaa tätä “dinosauruskaaliksikin” kutsuttua kurttulehteä. Dinosaurukset vasta ovatkin mielenkiintoisia, lapsena erityisesti olin lumoutunut niistä. Mustakaali siis on kurttuinen suippo kaali, lehtikaalin sukulainen. Lehtikaalihuumani on jo kauan sitten väljähtynyt, kyllästyin sen sitkeään ja nahkeaan rakenteeseen. Vihersmoothieilla saattoi olla myös osuutta asiaan. Tänä vuonna koitan kuitenkin herätellä kiinnostusta tuohon terveyspommiin. Mustakaali on kuitenkin hieman helpompi kaveri.

Vegaaniset suklaakeksit maapähkinätäytteellä

Olen aina lullut että suklaapäällysteisten täytekeksien valmistaminen on hullun hommaa. Niin vaikeaa, etten ole viitsinyt edes kokeilla. No, nyt kokeilin kuitenkin ja yllätyin todella positiivisesti. Nämä keksit voidaan luokitella sinne “terveellisempien” kategoriaan, mutta maussa se ei näy. Nämä gluteenittomat keksit sopivat monille ruokavalioille ja uskaltaisinkin tarjota näitä jopa nirsommillekin vieraille. Mantelijauheesta tehdyt leivonnaiset saattavat olla murenbtuvaa sorttia, mutta nämä pysyivät hyvin kasassa ilman mitään sitovia aineksia. Onko tämä mahdollista? Varmasti taikuutta!

Currynmakuiset kasvispihvit

Oletteko tavanneet kasvispihvireseptiä johon tulee kaalia? Aivan, en minäkään. Sellainen on siis tehtävä!

Tämä ideahan lähti tietenkin jääkaapissa pyörivästä, jo hieman kuivahtaneesta kaalinraadosta. pidän kaalista ja kokkaankin siitä kaikenlaista, mutta silti aina sitä tuntuu jäävän pyörimään jääkaapinperukoille. Jo parhaat päivänsä nähneestä kaalista ei tee mieli tehdä mitään raakana eikä höyrytettynä. Nämä jämäkaalit olisikin helppo piilottaa johonkin “näkymättömiin, niinkuin näissä pihveissä nyt oivalsin.

Japanilainen seesamkastike Goma ja veriappelsiinisalaatti

Mmm, seesaminsiemeniä! Lähiaikoina on tullut nautittua paljon seesamtuotteita, lähinnä siemenien ja öljyn muodossa. Tahini on myös ihanaa, mutta se on nyt ollut lopussa jo muutaman viikon ja seuraavana projektinani onkin tehdä tahinia itse siemenistä. Nuukailuvuoden kunniaksi yritän tehdä pähkinätahnat ja voit itse (paitsi eilen ostin Hummusta Lidlistä, se vaan on niin hyvää…). Seesaminsiemenistä saa vaikka ja mitä hauskaa. Ennen tutustumistani Korealaiseen keittiöön, oma suhteeni seesamiin oli platoninen. Nyt monta reseptiä myöhemmin olen intohimoinen seesamtuotteiden käyttäjä.

Korealaiset nuudelit mustassa papukastikkeessa (Jjajangmyeon)

Kuinka usein olet syönyt mustaa ruokaa? Itselleni on osunut kohdalle tämä värimaailma harmillisen harvoin, mutta nyt tehdään kerralla muutos, nimittäin tässä tulee mustat nuudelit, olkaa hyvä!

Tämä taitaa olla kolmas kerta kun teen näitä nuudeleita. Ensimmäinen kerta yllätti, tämä nuudeliruoka olikin yllättävän mieto. Jos chili ei kuulu omiin suosikkeihin, tai on ongelmallinen muuten, kannattaa kokeilla näitä nuudeleita.

Mummonkurkut

Tulin vaan kertomaan että kevät tekee tuloaan vauhdilla ja minun tekee mieli raikkaita ja tuoreita ruokia! Näillä kurkuilla huijaan itseäni, koska nämä maistuvat mielestäni aivan kesälle. Nämä käyvät lisäkkeeksi aivan kaiken kanssa ja sen lisäksi vaikka leivälle ja kikhernemunakkaan sisälle. Aivan kaikkeen. Kesällä tietenkin kurkut ovat parhaimmillaan, mutta tällä voi ottaa varaslähdön kesään, jos ei jaksa odottaa.

Pääsiäisen veriappelsiinigalette

Rahka on on perinteisesti kuulunut pääsiäiseen. Suurinta herkkua pääsiäisenä oli mummon tekemä pasha, johon tuli ainakin 100 kiloa voita ja 100 kiloa kermaa. Mummojen kokkailussa lisäarvoa tuovat muistot ja nostalgia, vaikkakin oma mummoni ainakin osasi kaiken ruokaan liittyen. En tiedä kuinka monen pääsiäiseen pasha kuuluu, mutta meillä se oli koko juhlan kohokohta.