Kiinalainen munakoiso vegaanisesti eli Fish-fragrant eggplant
Tämä oudohkolla nimellä varustettu munakoisoruoka on kiinalaisen keittiön aatelia. Legendan mukaan nimi “fish-fragrant” eli kalantuoksuinen viittaa tässä siis kastikkeeseen, jota käytetään yleisesti kalan valmistuksessa. Muuten tällä ruokalajilla ei ole kalan kanssa mitään tekemistä. Tämä munakoiso kelpaa myös niille munakoisokriittisille henkilöille, jotka muuten vierastavat tuota kasvista. Käytin tässä reseptissä japanilaisia munakoisoja, jotka ovat pitkiä ja ohuita suiroja. Olen ymmärtänyt että on olemassa myös erikseen kiinalaisia munakoisoja, jotka ovat myös kapeita ja mietoja, mutta näihin en ole koskaan törmännyt. Reseptiin voi käyttää sitä munakoisoa, joka on saatavilla. Lähiaikoina olen tehnyt löytöjä Lidlin laareista, nimenomaan sieltä tätä kapeaa japanilaista munakoisomallia on löytynyt.
Sichuanilaisen munakoison salaisuus on papu-chilitahna
Tämän kiinalaisen munakoisoaterian salaisuus on Doubanjiang, eli härkäpapu-chilikastike. Helsingissä tätä tahnaa löytyy mm. Jiahe-marketista. Luulisin tämän kiinalaisen keittiön peruspilarin olevan saatavilla muistakin hyvinvarustelluista aasialaisista marketeista. Pixian Doubanjiang tulee Pixianin alueelta sichuanin maakunnasta ja sitä pidetään arvostettuna raaka-aineena. Tämä fermentoitu makeantulinen kastike on yllättävän tulista, joten sitä käytetään pieniä määriä. Toinen tärkeä raaka-aine on pikkelöidyt chilit. Jos et kestä tulista ruokaa kovin hyvin, voi chilin toki jättää poiskin, joskin tämän reseptin määrillä ei saa kovin tulista elämystä. Chiliä voi siis lisätä jos toivoo enemmän poltetta.
Kiinalaiseen munakoisoon löytyy internetin maailmasta monen monta reseptiä ja tämä on oma versioni. En siis väitä että tämä on autenttisesti kiinalainen resepti. Olen käynyt läpi todella monta reseptiä ja koonnut niistä oman mielen mukaisen yhdistelmän. Monet laittavan tähän ruokalajiin myös paljon rakastamaani sichuaninpippuria, mutta itse jätin sen pois reseptistä. Mielestäni tässä makumaailmassa on jo niin paljon vivahteita, ettei sichuaninpippurille ole tarvetta.
Ruokalaji joka kelpaa munalkoisokriittisillekin
Tässä reseptissä munakoiso asettuu ikään kuin osaksi kastiketta imaisemalla kaikki aromit sisäänsä. Raaka munakoiso ei maistu kenellekään! Ensin liottamalla suolavedessä ja sitten paistamalla, munakoiso saa päältä rapsakan rakenteen, joka kuitenkin pehmenee kastikkeen seassa. Rakenne on mielestäni extra herkullinen! Useissa resepteissä lisätään hieman jauhelihaa, mutta sanoisin kuitenkin vegeversion olevan niin maukas, ettei tuota lisää jää kaipaamaan edes sekasyöjät. Tämä onkin myös oman kumppanini lemppari kiinalaisista annoksista. Jos kaipaat proteiinilisää kastikkeen sekaan, mikään ei estä lisäämästä vaikka pari desiä kasvisjauhista pannulle ennen aromaattien paistamista.
Kiinalaisesta keittiöstä makua vegeruokaan
En oikeastaan tiedä mistä innostukseni kiinalaisiin resepteihin kumpuaa, mutta epäilen sen johtuvan mausta. Erilaiset fermentoidut tahnat ja muut aromaatit (valkosipuli, inkivääri jne.) tuovat makuun syvyyttä ja sitä paljon peräänkuulutettua umamia. Tämän ihanan munakoison valmistus ei ole vaikeaa, kunhan saa hankittua välttämättömät ainesosat. Taas kerran suosittelen sydämeni pohjasta tutustumaan aasialaisten markettien valikoimiin! Uudet maut tempaavat mukaansa ja innostavat kokeilemaan erikoisempiakin juttuja. Tässä reseptissä erikoisimmat ainesosat ovat:
Doubanjiang - fermentoitu härkäpapu-chilitahna
Chinkiang musta etikka - aivan ihana kiinalainen etikka, jossa hieman makea ja syvä makuprofiili
Pikkelöity chili - tätä saa joko kokonaisena tai valmiiksi pilkottuna
Kiinalainen keittiö rulettaa
Tästä munakoiso-ateriasta saattaisi muodostua jopa dan dan nuudelien tapainen himotusklassikko! Jatkan innolla kiinalaisen keittiön salojen tonkimista ja kokeiluja. En ehkä pääse täysin autenttiseen lopputulokseen, mutta uusien makuelämysten kokeminen onkin tärkeintä! (Pienenä vinkkinä vielä että ravintola Biang! Tarjoilee ihanaa kala-aromista munakoisoa, jota usein olen pelastanut resq-apin kautta).
Kiinalainen munakoiso eli fish-fragrant eggplant vegaanisesti
300g munakoisoa (mielellään japanilaista tai kiinalaista, paksumpi eurooppalainen munakoisokin käy, mutta siitä leikatut keskipalat eivät pysy kasassa niin hyvin)
merisuolaa
vettä
2 rkl maissitärkkelystä
4 valkosipulin kynttä
1 rkl inkivääriä raasteena
pari kevätsipulin vartta
1-2 rkl pixian doubanjiang
1-3 tl pikkelöityä chiliä
Kastike:
1 rkl chinkiang mustaa etikkaa
2 tl soijakastiketta
2 rkl sokeria
5 rkl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
Leikkaa munakoisot n. 5 cm pitkiksi ja 1cmx1cm paksuiksi (kolmion mallisiksi) viipaleiksi. On hyvä jos jokaiseen palaan tulee hieman kuorta pitämään sen kasassa. Laita munakoisot kulhoon ja ripottele niiden päälle reilusti suolaa (0,5 dl). Lisää kulhoon vettä että munakoisot peittyvät. Sekoittele hieman. Anna munakoisojen liota vedessä n. tunti.
Sekoita sillävälin kastikkeen ainekset yhteen: Mittaa chinkiang etikka, soijakastike, sokeri ja vesi astiaan. Sekoita maissijauhot nesteiden joukkoon.
Kuori ja raasta valkosipulit ja inkivääri. Pilko kevätsipulien valkoinen varsi pieneksi. Mittaa doubanjiang ja pikkelöidyt chilit leikkuulaudalle ja hienonna ne hyvin.
Aloita munakoisojen valmistelu siivilöimällä ne nesteestä ja kuivaamalla keittiöpyyhkeeseen. Lisää kuivat munakoisot kulhoon ja ripottele päälle 2 rl maissitärkkelystä. Sekoita varovasti käsillä.
Kuumenna n. 1 cm öljyä pannulla ja lisää puolet munakoisoista pannulle. Paista reippaalla lämmöllä ruskeiksi ja rapeiksi. Toista loppujen munakoisojen kanssa. Nosta munakoisot talouspaperin päälle valumaan.
Lisää sitten pannulle kevätsipulien valkoiset varret. Paista hetki ja sekoita sekaan valkosipulit ja inkivääri. Seutaavaksi lisää pannulle doubanjiang ja pikkelöity chili. Paistele kunnes tuoksu muuttuu aromaattiseksi. Alenna lämpöä ja lisää munakoisot pannulle. Kaada pannulle myös kastike ja kuumenna keskilämmöllä kunnes kastike sakenee. Poista levyltä.
Tarjoile riisin ja kevätsipulin kanssa!