Pasta alla Norma eli Sisilialainen munakoisopasta ja sisilian reissun (vegaanisia)ruokatunnelmia
Sisilialainen klassikkopasta eli pasta alla norma, jota en koskaan maistanut Sisilian matkalla! Yes, that’s right! Kävimme viime syksynä katsastamassa Sisilian maisemia viikon verran. Olimme saaren itärannikolla, pikkukylässä nimeltään Giadini Di Naxos. Päiväreissuilla kävimme tunnetummassa Taorminassa ja tämän pastan synnyinkaupungissa, Cataniassa. Jaa, miksi matkustimme Cataniaan tunteroisen bussilla, oli sieltä löytyvä vegaaninen “pikaruoka” ravintola. Ei siis tämä perinteinen Pasta alla Norma. Aina asiat eivät mene niinkuin olettaisi, joten munokoisopastat jäivät nauttimatta. Nyt korjaan asian valmistamalla tätä herkkua kotioloissa! Seuraavassa kuvakoosteessa hieman Sisilian tunnelmia ja herkkuja ennen reseptiasiaa->
Edelliset kuvat osoittavat että pizzaa ja pastaa on nautittu, mutta myös Sisilian toista perinneherkkua, Caponataa. Munakoisoa viljelläänkin sisiliassa eniten koko italian mittakaavassa, joten se saattaisi selittää tämän kasviksen yleisyyttä. Toinen tuntuu olevan kapris, joita kauppojen matkamuistohyllyt pursuilivat eri muodoissaan. Kumpainenkin kuuluu omiin makusuosikkeihini! Sisiliassa jokainen maistamani pizza oli hyvin erilainen, mutta sain kuin sainkin sen parhaimman pizzakokemuksen viimeisenä iltana kasuaalissa kulmakuppilassa, jota hehkutettiin parhaimmaksi pizzeriaksi alueella. Kyseessä oli Alfio’s pizza & pasta, jossa pystyi aistimaan myös paikallista tunnelmaa, toki pakollisten turistien lisäksi. Ja se pizza! (Tuon kuvakoosteen viimeinen kuva). Kyllä, otin munakoisopizzan ilman juustoa. Kuulostaa ja ehkä myös näyttääkin ankealta, mutta maku oli superhyvä! Muut pizzat reissullamme eivät olleet maininnan arvoisia. Yhdessä oli paistetun pohjan päälle ripoteltu grillattuja kasviksia ja reilusti mantelilastuja, missä olisi voinut olla ideaa, mutta kun mitään kosteaa tai rasvaista ei ollut lisätty, jäi lätty aika kuivaksi.
Caponataa (se kasvis-munakoisopata) söin ainakin kolme kertaa ja se onkin kasvissyöjälle hyvä perusvalinta. Olin iloisesti yllättynyt kuitenkin listalta löytyvistä vegevaihtoehdoista, löysin aina suoraan jotain sopivaa. Pastojen päälle ei itselläni myöskään osunut kertaakaan parmesania, liekö onnea mukana vai osasinko valita sellaiset annokset joihin ei laitetakaan tuota juustoa. Pastasta huomasin kyllä mitä al dente oikeasti tarkoittaa. Siis puoliraakaa. Tuo penne-tomaattipasta sisälsi kyllä purutuntumaa ihan reippaasti! Ensimmäisen illan spaghetti aglio olio e peperoncino oli kyllä herkullinen. Kotona suomessa tilaan harvoin pastaa ravintolassa, mutta täällä se oli joskun ainoa vegaaninen vaihtoehto. Ainoa harmitus reissusta siis näin jälkikäteen jäi etten syönyt pasta alla normaa!
Pasta alla norma
Tämä yksinkertainen mutta maukas pasta syntyy sisiliassa pitkään haudutetusta tomaattikastikkeesta ja friteeratuista munakoisopaloista. Itse vedin hieman mutkia suoraksi ja haudutin tomaattikastiketta noin puoli tuntia ja paistoin munakoisot vain reiluhkossa öljyssä. Kuitenkin näkisin että lopputulos on tälläkin tavoin maukas ja hyvä kompromissi ajankäyttö/maku -akselilla.
Ainekset ovat simppelit, joten näkisin ettei tämä ateria räjäytä pankkia. Käytin kuitenkin gluteenitonta pastaa, koska olin kuullut hyvää Rummo-merkin gluteenittomista tuotteista. Enkä kyllä pettynyt! Pastaan on niin vaikea saada samaa hyvää makua ja suutuntumaa ilman vehnäjauhoja (eikä se näin ollen ole autenttinenkaan), mutta liputan Rummon rigatonin puolesta! Ja gluteenittomiin pastoihin jää usen luonnostaan enemmän purutuntumaakin ja niitä on vaikeampi keittää yli, oman kokemukseni mukaan.
Japanilaiset pitkät ja suipot munakoisot ovat ihania, koska niistä saa mukavia lantinmuotoisia paloja, joissa kaikissa on kuorta mukana. Kuori varmistaa palan koossapysymisen paistettaessa. Ostankin aina näitä munakoisoja jos niitä osuu silmiini, lähinnä Lidlistä. Tavallisesta paksummastakin munakoisosta tämä onnistuu yhtä hyvin, yritä leikata palat vain niin, että jokaisessa olisi hieman kuorta mukana.
Kastikkeena on simppeli tomaattikastike, eli munakoiso todella saa loistaa tässä ateriassa. Ja onhan se herkullista! Reseptiin->
Pasta alla norma Eli munakoisopasta (2 annosta)
300g munakoisoa, itsellä oli neljä kapeaa koisoa
200g pastaa (itsellä gluteeniton rigatoni)
sipuli
3 valkosipulinkynttä
400g tomaattipassataa, murskaa tai kokonaisia säilyketomaatteja
1 rkl tomaattipyrettä (itse käytin Mutti verdurinea, jossa enemmän makua)
kourallinen basilikaa
1 rkl punaviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
2 rkl kapriksia
oliiviöljyä reippaasti paistamiseen
ravintohiivahiutaleita tarjoiluun
Aloita valmistamalla tomaattikastike hautumaan. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna isossa kattilassa pari rkl öliiviöljyä. Paista sipulia kunnes se on kuultavaa. Lisää valkosipuli ja paistele hetki. Lisää lopuksi tomaattisäilyke ja mausta mustapippurilla, punaviinietikalla, ripauksella sokeria ja suolaa. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia.
Aloita sitten munakoisojen paistaminen. Leikkaa ohuet munakoisot lanteiksi tai jos käytät paksumpaa mallia, leikkaa se ensin puoliksi pitkittäin ja palat uudestaan puoliksi ja sitten kolmioiksi. Tai haluamallasi tavalla. Lisää reippaasti öljyä pannulle ja kuumenna. Paista munakoisot muutamassa osassa rapean pehmeiksi. Valuta liika öljy pois talouspaperin päällä. Munakoiso imee paljon öljyä, lisää kuitenkin sitä pannulle vähän kerrallaan jos on tarvetta.
Kun tomaattikastike on hautunut, tarkista maku ja mausta jos on lisätarvetta. Jos haluat, soseuta kastiketta sauvasekoittimella jotta maut sekoittuvat.
Laita isoon kattilaan reilusti vettä kiehumaan ja mausta karkealla merisuolalla. Lisää kattilaan pasta ja keitä minuutin alle pussin ohjeen. Säilytä pastan keitinvesi, kun valutat pastaa.
Lämmitä paistinpannu ja lisää hieman oliiviöljyä. Paista kapriksia hetki ja lisää tomaattikastike pannulle. Lisää paistetut munakoisot ja hetken päästä perään keitetyt pastat. Ohenna pastan keitinvedellä haluamaasi olomuotoon (n.1-2 dl tulisi riittää). Lisää lopuksi kourallinen hakattua basilikaa ja koristele kokonaisilla lehdillä. Tarjoile ravintohiivahiutaleiden kera.